top of page

Utrustning

När vi tränar Kendo bär vi dels våra träningskläder, dessa består av en jacka som kallas för Keiko-gi eller bara Gi samt ett par vida byxor, en så kallad Hakama.

 Utöver dessa kläder bär vi även en rustning som på japanska heter Bogu. Bogun består av fyra delar:

Men: En hjälm bestående av flera lager tjockt tyg, ett galler av stål eller titan för att skydda ansiktet plus ett skydd för strupen. Under hjälmen har man även en tunn bomullshandduk kallad Tenugui, denna är till för att skydda ditt hår mot hjälmen och hjälmen mot svett. 

Koté: Tjocka vadderade handskar som skyddar händer och handleder.

Do: Ett rundat bål och bröstskydd, vanligtvis i något kompositmaterial och läder, men det finns även mer traditionella modeller tillverkade i bambu. 

Tarè: Ett slags höftskydd som skyddar så väl lår, mage och skrev.
 

I kendo har vi två svärdstyper som vi använder. Den ena och huvudsakliga är vårat bambusvärd, en så kallad Shinai. Shinaien består av fyra bamburibbor som hålls samman av olika läderkomponenter. Detta vapen använder vi i 90% av vår träning, från att öva att hugga i luften till fullkontaktsparring med rustning. 

 Det andra är eksvärdet, den heter Bokken eller Bokuto. Detta är ett svärd som mer liknar den japanska katanan i utförande och används endast när vi tränar kata eller graderar vissa grader. Även ett kortare eksvärd kallat Kodachi förekommer vid de högre graderingarna där kata ingår. 

bottom of page